35 хил. деца са застрашени да останат на улицата, ако домовете за деца бъдат затворени, както настояват европейски институции като УНИЦЕФ, например.

За това алармираха организаторите на инициативата „Погледни към детето", която на 21 ноември по повод Деня на християнското семейство започва серия от срещи, дискусии и посещения в домове за изоставени деца.

Димитър Куцаров, който е патрон на инициативата посочи, че същевременно тежката бюрокрация пречи за осиновяването на деца от домове, въпреки че желаещи има. Най-често семейства на български емигранти от Канада и Англия искат да осиновят българчета от такива домове.

„За децата се сещаме само когато дойде Коледа - било в инициативи под президентски патронажи, за деня на детето или Нова година", посочи Куцаров и обяви, че започва дългосрочна програма съвместно с директори на такива домове, представители на църквата, главното мюфтийство и много известни личности в България.

Инициативата има за цел да обмисли и предложи конкретни решения и мерки за това как децата да бъдат изведени от социалните домове безболезнено и по какъв начин домовете могат да бъдат затворени. Идеите ще бъдат предоставени на Министерски съвет и Народното събрание.

Никола Георгиев от Национално сдружение на сираците в България сподели, че като дете е бил изоставен в такъв дом и от тогава е близо до тези институции. Той продължава да работи в различни неправителствени организации и е работил в много от домовете за сираци като възпитател. Той също подчерта, че в момента има 35 хил. изоставени деца, които се намират в 87 институции в цяла България.

Георгиев посочи, че Агенцията за социално подпомагане и социалното министерство могат и трябва да направят една много лесна процедура за осиновяване. „Процедурите са жив рекет", посочи той и обяви: „Децата нямат нужда от шоколад, нито от дрехи, а да бъдат насърчени в изкуството, в спорта и да им бъде даден шанс за развитие".

По думите му, в момента държавата ражда престъпници. Около 3-4% от децата от социални домове след навършването на 18 години излизат от домовете, стават престъпници и отиват в затворите. Младежите са неподготвени и по-голямата част от тях не знаят накъде да се ориентират. „Това не е формата на отглеждане на тези деца от институции", обяви Никола Георгиев.

Той подчерта, че домовете не могат да се затворят от раз. Такива социални домове има и в Румъния, и в Турция, и в Унгария, но за разлика от българските там средата е по-близка до семейната и в един такъв дом се отглеждат по 4-5 деца. „Правим балове и големи инициативи, но когато им връчим пакет от документи, когато станат на 18 години, те не знаят накъде да поемат", коментира Георгиев.

По думите му, кръгли сираци от децата в домовете са едва 2%. Всички останали имат поне по един родител, но много от тях или са в чужбина, или просто решават да оставят децата си за отглеждане на държавна издръжка. Самите домове пък източват средства от държавния бюджет, като в списъците си увеличават броя на младежите, пребиваващи в социалната институция. Така се появяват т.нар. „мъртви души".

Най-често нарушенията стават в домовете в малките градове и села, до много от които няма изградена инфраструктура и на практика проверките там са почти невъзможни. Често броят по списък на децата, които са в дома, е 50-60, а реално в него живеят между 20 и 30 младежи, посочи Никола Георгиев.

Той се обяви за тежки санкции за родителите, които имат възможност да гледат децата си, но ги оставят в социален дом като посочи, че за такива майки например наказанието трябва да е затвор.

185 деца са постъпили в домове за сираци през 2011 г. като във всеки един от домовете живеят около 40-50 деца. Повишил се е процентът на деца, родени от деца, което също е сериозен проблем и за това трябва да се прилага строго законодателство, смятат още организаторите на инициативата. Същевременно според тях държавата трябва да бъде контролирана за това как ще се направи закриването на домовете за деца без родителска грижа.

На пресконференцията в БТА дойдоха представители на Главното мюфтийство, Българската православна църква, певци и спортисти, които също се присъединиха към инициативата.

Милена и Елица Тодорова, Армен Назарян, Тити Папазов, представители на мотоклубовете споделиха своя личен опит и този на техни близки за трудностите при осиновяване на дете от дом за сираци.