35 ученици станаха част от втория випуск на кампанията "Отличниците на България". Лауреатите бяха наградени на официална церемония в НДК от министъра на образованието Красимир Вълчев. Инициативата се провежда за втора поредна година, инициирана от вестник "24 часа" съвместно с МОН и цели да популяризира успехите на българските ученици.

"Разчитаме много на тези деца. Ориентираме част от политиките на министерството конкретно към децата с постижения", заяви пред журналисти министърът на образованието и науката Красимир Вълчев.

Като пример той даде националната програма за подпомагане подготовката за участието в олимпиади, както и модула "Подобряване на образователната среда". Това са кабинетите за редовна експериментална работа по природни науки, по която ежегодно министерството отделя 2 млн. лева. "Резултатите на тези деца са впечатляващи и вдъхновяващи", подчерта Вълчев. Един от наградените ученици желае да стане учител - нещо, което според министъра на образованието е много важно и от което имаме нужда. "Повече такива деца да се ангажират с педагогическа професия и да вдъхновят други деца", си пожела той.

Всички отличници са спечелили медали от международни състезания по научни дисциплини като математика, физика, химия, както и от езикови олимпиади. Някои от наградените ученици са издържали зрелостните изпити c пълни шестици. Лауреатите са възпитаници на природо - математически и езикови гимназии, както и на средни общообразователни училища от цялата страна. Някои от българските ученици са получили международно признание от организации и престижни университети като Принстън, Оксфорд и Харвард.

На 6 ноември предстои дебат за дигитализацията в образованието с децата в НДК, който ще се проведе с ученици.

Горди с успехите на децата си майки приеха високите отличия на своите синове и дъщери, които в момента са в чуждестранни университети. На церемонията награда получи и ученичката Лора Тоскова, която стана втора в света по владеене на китайски език. За първи път се връчва отличие за високи постижения в музикалното творчество.

Единадесетокласникът Антоан Георгиев от Природно-математическата профилирана гимназия "Св. Климент Охридски" в Монтана разказа пред news.bg за разработката на проекта Blumber. Той му донесе международно признание на младежко научно изложение в Полша. Там младият талант се класира на второ място в конкуренция със 130 проекта от 27 държави, като 11 от тях са в сферата на компютърните науки. Антоан споделя, че разработката му представлява игра във виртуална реалност, която се базира на психология, в частност използва Закона на Милър. В далечната 1956 г. ученият установява, че съществува горен лимит в запаметяването от човека на определени обекти. Антоан дава пример с цветовете. "Ако ви изброя поредица от цветове, вие ще можете да запомните да използвате в този конкретен момент от 5 до 9 и това е вашият максимум. Прочитайки за този закон, изследвайки го, се замислих за имплементирането му във виртуална реалност и изследвания на резултатите", обясни Антоан. Младият талант в момента разработва платформа от мини игри, която ще включва и този проект. Антоан смята да продължи образованието си в България, тъй като според него IT секторът в страната е добре развит и има предостатъчно потенциал, който може да бъде използван тук.