За да влезе в действие новия Закон на училищно и предучилищно образование през следващата учебна година ще са необходими допълнително 436 млн. лв. спрямо бюджета за 2016 г.

Това показват данните на Синдиката на българските учители (СБУ), които съобщи във Варна председателят му Янка Такева. В изчисленията са заложени и 205 милиона лева, които са необходими за 10-процентово увеличение на заплатите на учителите от 1 октомври догодина.

Разчетите са изпратени до финансовия министър, съгласувани са и с министерството на образованието.

"Смятам, че като вицепремиер министър Меглена Кунева ще направи всичко възможно да защити необходимите средства в бюджета за 2017 година", каза Такева, цитирана от БТА.

Зам.министърът на образованието Диян Стаматов пък коментира, че са необходими много мерки за честното провеждане и предотвратяването на преписването по време на държавните зрелостни изпити.

В Министерство на образованието обмислят и допълнително подсилване на гаранцията да не изтече информация за държавните зрелостни изпити.

Най-вероятно на 18 юни в зала "Арена Армеец" министерството съвместно с всички социални партньори ще организира голям учителски събор, в който ще участват около 15 000 учители.