450 полицаи ще охраняват всичките 221 училища в столицата на първия учебен ден. Това обяви на пресконференция в МВР заместник-директорът на националната полиция Милчо Анев.

Той постави за приоритет на полицията гарантирането на сигурността на всички ученици не само за началото на новата учебна година, но и през целия обучителен период.

Представители на Пътна полиция са извършили проверки за състоянието на пешеходните пътеки и пътните знаци. Проверени са 2 390 пешеходни пътеки и са направени препоръки да се създадат още 132 нови. Началникът на отдел „Пътна полиция" Бойко Рановски обяви, че до 17 септември, когато реално ще започне учебната година, 11 от тях ще бъдат готови.

Той допълни, че в момента протича акция в 30 страни, включително България, за ползване на обезопасителни системи за деца и безопасни колани в автомобилите.

Рановски изнесе статистика, според която от началото на този месец в пътни инциденти са загинали 11 деца, а 340 други са ранени. Едно от загиналите деца е било водач на автомобила.

Въпреки това, от началото на 2012 г. са отчетени по-малко катастрофи в сравнение с миналата година, като общият брой на пътните произшествия е 4 197.
97 пътни полицаи ще са разпределени по всички булеварди в столицата от 7.30 ч. на 17 септември, като тяхната роля ще бъде да подпомагат и следят движението. В 9 часа се очаква всички да заемат постове в най-посещаваните училища.

Представители на МВР са уговорили с директора на регионалния инспекторат във всички училища да има координатор, който винаги да бъде във връзка с органите на реда в случай на произшествия.

От Национална полиция увериха, че всички учебни сгради са с проверена противопожарна система и над 80% от дадените препоръки вече са изпълнени.
До края на октомври трябва да бъдат проведени учения за евакуация с всички ученици.

Комисар Григоров обясни, че са извършени срещи с всички директори, общини и инспекторати, за да бъде уточнен пропускателният режим за 17 септември и за да бъде изградена бърза връзка между ръководствата и органите на реда.

Той допълни, че са проверени всички питейни заведения в близост до столичните училища, като на всички е припомнено, че е забранена продажбата на алкохол и цигари на лица под 18 години.

От 1 октомври ще започнат срещи и с всички детски градини по въпросите за сигурността на децата.

Това, което столична дирекция прави, е малка част от цялостната подготовка в страната за учебната година, посочи Анев. Той използва случая да призове всички родители да възпитават децата си в предпазливост.