В бюджета за 2010 г. са предвидени още 46 милиона лева за кариерното развитие на учителите

До края на 2009 г. са предвидени 11.5 милиона лева за степените "старши учител" и "главен учител". Това обяви министърът на образованието, младежта и науката Йорданка Фандъкова.

Тя посочи, че разпределението на средствата е въз основа на приетата от тристранния съвет на министерството програма за кариерно развитие на учителите.
Тя предвижда да има пет учителски степени - "младши учител", "учител", "старши учител", "главен учител" и "учител-методик".

Около 59 хиляди учители в страната ще станат със задна дата от 1 октомври т.г. старши учители и ще бъдат натоварени с допълнителен ангажимент да се грижат за вътрешно училищната квалификация на младши учителите и на учителите, посочи Фандъкова.

Още около 6 хиляди педагози ще станат главни учители. Те ще се грижат, освен за вътрешноучилищната квалификация, и за вътрешната дейност в училище, и за анализа на резултатите от външното оценяване.

Министър Фандъкова съобщи, че старши учителят ще получава допълнително брутно месечно възнаграждение до 50 лева, като в тази сума ще бъдат включени и съответните осигуровки, а главният учител - до 100 лева. Главните учители ще бъдат до 7 на сто от педагогическия състав на дадено училище.

Министър Фандъкова посети 119-о СОУ по повод на Международния ден на учителя, който от три години се отбелязва и у нас.