17 родилки от цялата страна са потърсили спешна медицинска помощ в трите мразовити дни, когато пътищата бяха блокирани, съобщиха от МЗ. Бебе на 2 месеца и дете на 7 години с остра вирусна инфекция, както и 5 родилки от Добрич, са транспортирани със съдействието на екипи на Гражданска защита.

От Здравното министерство благодарят на всички екипи на Спешна помощ, както и на Гражданска защита, МВР, ПБЗН, МО и АПИ за усилията, които положиха да осигурят достъп на линейките от Спешна помощ до пациентите от бедстващите райони.

При обявено бедствено положение, липса на електричество, непроходими и затворени пътища в цялата страна през последните дни (петък, събота, неделя), екипите на Спешна помощ бяха активно подпомагани от Гражданска защита, АПИ и МВР. В област Варна 4 родилки са транспортирани до болници с високо проходима техника, включително и на военноморските сили.

В голяма част от затворените пътища изпълнението на адресите се осъществява само с високо проходима техника.

В област Монтана на 7 януари през нощта, линейка с родилка аварира в преспите. Изпратената друга линейка успешно транспортира родилката в МБАЛ-Монтана.

Само за област Разград са приети 90 повиквания, сред тях 2 родилки и пациент с инсулт, на които успешно е оказана помощ благодарение на съдействието на АПИ и ПБЗН.

В област Силистра 3 родилки са транспортирани с тежка техника в МБАЛ-Силистра.

В област Шумен една родилка е откарана до Варна, а родилка от село Венец е транспортирана в МБАЛ-Шумен със съдействието на екип на Гражданска защита.

Към момента няма необслужени адреси, съобщават от здравното министерство.