6 000 петокласници ще се явят на национално външно оценяване по география и икономика. Изпитът ще се проведе на 7 юни, сряда.

Външното оценяване на петокласниците ще се проведе в 215 училища на територията на цялата страна. Учебните заведения са избрани на случаен принцип.

Изпитът на петокласниците, които са от първа смяна, ще започне в 10 часа, а на тези, които започват училищните занятия следобед - външното оценяване ще стартира в 13 часа. Продължителността на изпита ще е 50 минути. От МОН посочват, че продължителността е съобразена с възрастовите особености на децата.

Външното оценяване по география и икономика на петокласниците ще включва 25 задачи, от които 18 ще са с избираем отговор и 7 със свободен отговор.

Основната цел на външното оценяване е да се установи какви знания са усвоили учениците, дали разбират материала и дали могат да приложат наученото.

Друга цел е да се осъществи мониторинг на образователния процес, за да бъдат приложени мерки за подобряване качеството на образованието.

Анализът на резултатите ще има за цел да разкрие връзката между обема на учебното съдържание и образователните изисквания на новата учебна програма.

При анализа на работите на децата няма да се правят съпоставки на ниво регион, училище, отделен клас или ученик. Също така децата няма да получават текущи оценки, които да бъдат вписани в бележниците им.