59 424 ученици се явяват в сряда на Национално външно оценяване по български език и литература след 7. клас. Изпитът, който започва в 9.00 часа, ще се проведе в 1665 училища в 5431 зали.

Това съобщиха от пресцентъра на Министерството на образованието и науката.

В 7 сутринта на публичен жребий в МОН журналистът Анна Ангелова изтегли Вариант 1 на изпита.

Заместник-министърът на образованието и науката Емилия Лазарова пожела успех и спокойствие на учениците. "Организацията за изпита е направена отдавна. Оценяването ще се проведе в 1665 училища".

Първата част от изпита е с продължителност 75 минути. Времето за работата е увеличено с 15 минути в сравнение с миналата година.

Включени са 25 задачи. От тях 18 са с избираем отговор, 6 - с кратък свободен отговор и 1 с разширен свободен отговор. Тази задача изисква от седмокласниците да разтълкуват кратък откъс от изучавана художествена творба.

Всички задачи от изпита са върху учебния материал по български език и литература от 5., 6. и 7. клас.

Втората част от изпита е с продължителност 90 минути. В нея седмокласниците ще създават текст - подробен преразказ на художествен текст с изпълнение на определена дидактическа задача. Художественият текст е създаден специално за изпита.

Резултатите от изпита ще бъдат обявени до 2 юли 2024 г.

51 000 десетокласници се явиха на НВО по математика

51 000 десетокласници се явиха на НВО по математика

Верните отговори са публикувани на сайта на МОН, резултати се чакат до 28 юни

Припомняме, че на 12 юни 50 982 ученици десетокласници се явиха на изпит по математика за Национално външно оценяване (НВО). Изпитът се е провел е в 1017 училища.

Тестът съдържаше общо 17 задачи, колкото и през миналата година. 15 от тях са с избираем отговор. За решаването на двете задачи с разширен свободен отговор се представят в писмен вид необходимите обосновки.

Резултатите от изпита ще бъдат обявени до 28 юни 2024 г. Тестът и верните отговори към него са публикувани на сайта на МОН.