Осем училища в София искат да разкрият по една допълнителна паралелка за първи клас. Това обяви пред БНР началникът на Регионалното управление на образованието в София Ваня Кастрева.

Причината е, че на първото класиране деца от първа група, които живеят най-дълго в района на дадено училище, не са били приети.

Съгласно настоящата наредба на Столичната община за прием в първи клас най-голям шанс в дадено училище имат децата, които живеят над 3 години на адреса си. След първото класиране от 1 юни обаче много от децата, които кандидатстват за първи клас в училището им по район, останаха извън класираните.

Родители протестират заради останали без детска градина деца в София

Родители протестират заради останали без детска градина деца в София

Те настояват за парични компенсации под формата на ваучери в размера на издръжката на прието в градина дете

Кастрева посочи, че много от училищата нямат достатъчно материална база, за да пуснат по-голям прием. Тя обясни, че системата за прием позволява родителите да кандидатстват както по постоянен, така и по настоящ адрес. Като се добави и възможността за първокласници, чиито братя и сестри до 12-годишна възраст са ученици в същото училище, според Кастрева трудно може да се предвиди колко паралелки трябва да се планират.

По нейни думи освен осемте училища, които вече са поискали Столичната община да разкрие допълнителни паралелки за първи клас, вероятно ще има и други.

Кастрева допълни, че няколко училища пък искат броят на децата в паралелка да се увеличи от 24 на 26. Според нея това частично ще реши проблема.

Свободните места за второ класиране ще бъдат обявени на 8 юни.

Близо 8000 деца останаха без място на първо класиране в детска градина в София

Близо 8000 деца останаха без място на първо класиране в детска градина в София

Приети са 9102 деца