Общо 9 102 деца са приети на първо класиране в детска градина и ясла в София. Това съобщи заместник-кметът по образование Тодор Чобанов, цитиран от БНР.

По негови данни има 3 048 свободни места за второто класиране, което ще се състои на 30 май. 

Чобанов обясни, че в случай че приетите на първо класиране деца не бъдат записани до 29 май, ще има място за всяко следващо дете. Няма чакащи при 5- и 6-годишните.

Зам.-кметът посочи, че всеки родител, който реши да не запише детето си, също освобождава място, което ще отиде за второ, трето и четвърто класиране. По негови думи главният недостиг остава в яслената възраст - около 5000 деца.

Започва първото класиране за прием в столичните ясли и детски градини

Започва първото класиране за прием в столичните ясли и детски градини

Има недостиг на ясли в детските градини

В първа градинска група заради редукцията в броя на местата в групите и намаляването на броя на децата с хронични заболявания имаме около 1000 места реално недостиг, съобщи още той.

От своя страна от БСП-София посочват, че неприетите деца в общинските детски ясли и градини са 7911 от общо 18 806 кандидатствали.

Те подчертават, че въпреки отпуснатите средства още има етернитови детски градини. Освен това те изразяват несъгласието си с факта, че външни институции и фирми продължават да ползват сгради за общински детски ясли и градини, а въпреки наличните общински терени, отредени за детски градини, Столичната община не строи на тях градини и има опасност да загуби правото си за това.