Общият брой зрелостници тази година е малко под 80 000 - 79 194 души.

Подадените за явяване на държавни зрелостни изпити заявления са 80 408, защото има хора и от минали години, които не са положили изпит или това не е станало успешно и искат тази година да го направят.

Това каза на редовната си месечна пресконференция министърът на образованието и науката Даниел Вълчев, цитиран от БНР.

На матура по български език и литература ще се явят 78 279 човека, а зрелостниците, които ще се явят на втори държавен зрелостен изпит, са 79 517.

Над 100 проверки са били извършени през изминалия месец на различни места, стартирали са процедури за търсене на дисциплинарна отговорност от 9 директори на училища.

Сред нарушенията са пропуски в оформянето на документацията, неосигурени заместници на учители, нарушения в ритмичността на изпитването.

Вълчев отбеляза тенденция на увеличение на извинените отсъствия в училище, особено в 12-и клас.

На въпрос за случаи на саморазправа в училищата между ученици и учители, Даниел Вълчев коментира, че училището не може да бъде много различно от обществото.

"В крайна сметка като общество трябва веднъж завинаги да решим дали ще живеем по някакви правила или ще продължим да живеем в "едно естествено състояние" и всеки да се докопва до онова, за което му стигат физическите сили, а в много случаи, за съжаление, и наглостта", коментира министърът.