Съпредседателят на единния стачен комитет Живка Желязкова каза, че 80% от училищния персонал подкрепя исканията за 650 лв. средна брутна заплата за целия сектор и дава мандат на синдикатите да преговарят с управляващите за поетапно увеличение на работната заплата с 20% към 1 октомври, 1 януари 2008 г. и 1 юли 2008 г.

Според Желязкова учителите са за провеждането на реформи, но те трябва да бъдат разписани в стачно споразумение.

„Това споразумение предвижда достигането на 648 лв. средна брутна работна заплата към 1 юли 2008 г. за всички работещи в сферата на образованието. Колегите искат реформи, искат да влязат в училище и да учат учениците, но тези реформи не могат да се случат за няколко дена и да бъдат разписани в едно стачно споразумение. 15 години, даже 17 вече тези реформи да не се случват. В стачно споразумение трудно могат да се разпишат всички необходими реформи в образованието, но колегите са за реформи в образованието и мисля, че с всички текстове, които са в споразумвението, това е видно", категорична е Желязкова.  

В 10.00 ще бъдат подновени разговорите на експертно ниво по исканията на протестиращите учители. Очаква се по-късно в тях да се включи и министърът на образованието Даниел Вълчев.

След цял ден чакане да бъдат поканени на среща, представителите на синдикатите отидоха пред МОН в 17.00 часа. Те се оплакаха, че не са поканени на среща, на която са очаквали да бъде подписано споразумението, след като в събота са водели 8 часа преговори на експертно ниво.

Според министъра на образованието Даниел Вълчев контактът със стачкуващитене е спирал нито за секунда. Той посочи, че от страна на Министерството на образованието е предложено проекто-споразумение към синдикатите, в което се акцентира върху необходимостта от смяна на финансовия модел в системата на образованието. 

В това предложение беше определена 650 лв. средна брутнаработната заплата за учителите, а не за целия сектор. Според министъра преговорите ще продължат, докато този проект бъде финализиран.

И на 21 учебен ден класните стаи ще останат празни. Ефективната учителска стачка, която започна на 24 септември, продължава.