Новият председател на Българската академия на науките (БАН) е академик Юлиан Ревалски, решиха на днешното заседание на Общото събрание на академията.

Първите ми стъпки като председател на БАН ще са свързани с търсене на начини как в следващите години Академията ще увеличи значително финансирането си, заяви акад. Ревалски, цитиран от БТА.

Той има предвид не само публичното финансиране от държавата, а и проектното финансиране, за което академията се грижи. Това заяви пред журналисти новоизбраният председател на БАН за следващите четири години акад. Юлиан Ревалски.

Акад. Ревалски е роден през 1956 г. От 2013 г. е директор на Института по математика и информатика /ИМИ/ на БАН, а през 2011-2012 г. е бил заместник-директор на института.

Акад. Ревалски има принос за учредяването на Наградата на ИМИ за постижения на млади български учени в областта на математиката. Бил е и гост-професор в университети в чужбина.

Подобряването на финансирането на БАН ще е основната ми задача, посочи акад. Ревалски, но уточни, че не става въпрос само за заплати, а и за подобряване на условията на труд в институтите на БАН, тъй като на много места те не са добри.

Трябва да се подобри и поддръжката на инфраструктурата в БАН, която е уникална, но трябва и да се развива, каза новият председател на Академията. Той отбеляза, че още от 2017 г. ръководството на БАН е: "задължено да увеличи заплатите на всички, които са под минималната работна заплата, за да отидат най-малко на минималната работна заплата".