Акредитациите на специалностите във всички университети са обработени. За 24 специалности не е получено писмо от ректорите на университетите. Проблеми с акредитациите няма, освен на този етап със специалност "Медицина" в Медицински университет - Пловдив. Това съобщи пред Комисията по образование в парламента проф. Петя Кабакчиева, председател на Националната агенция за оценяване и акредитация. Тя бе на изслушване заради прилагането на промените в Закона за висшето образование от 2020 г. и 2022 г.

Кабакчиева е категорична, че ВУЗ-овете работят усилено по програмите. "Университетите да мислят къде са им силните страни, кой да е водещият университет по съответна програма", поиска тя.

Студентите привлечени от Педагогика, но не работят по специалността си

Студентите привлечени от Педагогика, но не работят по специалността си

За първи път от две години студентите се увеличават, след като в последните 10 години са намалели с 60 000

Проблемите могат да дойдат от акредитацията на смесените специалности заради промените на методиката, направени в закона, поясни председателят на Комисията по образование Красимир Вълчев, ГЕРБ.

Петя Кабакчиева обясни за проблема с акредитацията на специалност "Медицина" в МУ-Пловдив. По думите й става дума за грешка и от университета, и от Агенцията, сключила договор с него. Спорът бил в "направление 1" или "направление 2" да бъде призната специалността, тъй като се препокрива с понятията. Николай Денков от "Продължаваме промяната" каза, че проблемът може да дойде от приемането на програмите преди закона.