Софийският университет "Св. Климент Охридски" попада сред първите 250 висши училища в престижна международна класация, съобщават от учебното заведение.

Софийският университет е класиран в групата между 201-во и 250-то място в рейтинга на Times Higher Education BRICS & Emerging Economies Rankings за 2017 година.

Алма Матер по-рано тази година за първи път бе включен и в световната класация на университети на Times Higher Education (THE).

От учебното заведение разясняват, че рейтингът на Times Higher Education BRICS & Emerging Economies Rankings за четвърта поредна година анализира университети в 50 държави с нововъзникващи икономики или т. нар. гранични икономики според индекса на Фондовата борса на Файненшъл Таймс (Financial Times Stock Exchange).

В списъка на първите 300 обаче попадат висши училища само от 41 държави. От Алма Матер отчитат като значимо постижение факта, че за първи път намират място в тази класация на най-добрите в научно отношение висши училища.

При определянето на рейтинга се оценяват силните страни на всяко висше училище по отношение на основните му мисии - обучение, научно-изследователска дейност, трансфер на знания и международен престиж.

Не е лесно висше училище да попадне в класацията на Times Higher Education BRICS & Emerging Economies Rankings, коментира Фил Бейти, редактор в Световната класация на университетите (THE/ World University Rankings). Университетите трябвало да покажат високо ниво в конкуренция с други водещи научно-изследователски центрове. "Включването на Софийския университет в класацията е постижение, за което Алма матер трябва да бъде поздравен", отбелязва Бейти.