България и Армения подписаха програма за сътрудничество в областта на образованието и науката за периода 2023 - 2027 г. Това съобщиха от Министерството на образованието и науката.

Предвижда се двете страни да продължат обмена на ученици, студенти и преподаватели. Министър Галин Цоков увери, че двустранното сътрудничество ще продължи чрез различни програми за обмен, семинари, специализации и др.

По думите му в подновената Програма се поставя акцент и върху укрепването на двустранното научно сътрудничество, включително проучването на възможностите на Програмата на ЕС за научни изследвания и иновации "Хоризонт Европа".

Спогодбата за сътрудничество между правителствата на България и Армения в областта на образованието, културата и науката е подписана още през 1994 г., като периодично се договарят и сключват програми за сътрудничество.

Българската страна приема и до двама арменски студенти за участие в летни семинари по български език, литература и култура, съответно един в Софийския университет "Св. Климент Охридски" и един във Великотърновския университет "Св. Св. Кирил и Методий". Държавите подкрепят и преподаването в своите висши училища на предмети в областта на българистиката и арменистиката.

Цоков обеща учители за българските общности в Албания

Цоков обеща учители за българските общности в Албания

Над 260 деца ще учат български език през новата учебна година в Албания