Стихотворението „Арменци” на Пейо Яворов не отпада от учебния план. Това увери по време на парламентарния контрол министърът на образованието и науката Меглена Кунева в отговор на въпрос от народния представител от „Атака” Станислав Станилов.

Той заяви от парламентарната трибуна, че МОН е публикувало за обществено обсъждане работни варианти на новите учебни програми. От тях ставало ясно, че Яворов е представен само с три произведения. Атакистът намира това за притеснително.

Особено притеснителен бил фактът, че отпада стихотворението „Арменци”. По думите му това е поредната атака срещу стихотворението. Станислав Станилов смята, че в просветното ведомство продължавали да работят хора, които защитават интересите на насаждането на неоосманизъм.

Той попита министър Кунева какви мерки ще се предприемат срещу насаждането на неоосманизма.

Кунева категорично отхвърли критиките и заяви, че в министерството на образованието не работят хора, които обслужват други интереси, освен българските.

Тя подчерта, че става въпрос за работни варианти на учебните програми, които не са окончателни и дори не са поставени на обществено обсъждане.
Кунева е категорична, че стихотворението „Арменци” не отпада от учебния материал, а ще се изучава по нов начин. Тя подчерта още, че стихотворението е обичано от голям брой учители и затова ще достигне и до това поколение ученици.

Просветната министърка обясни, че в училище към литературата се подхожда като към човекознание.

Имало подход за намаляване на произведенията за сметка на по-продължителното им изучаване, за да могат да бъдат осмислени добре. Няма нужда от препускане през голям брой литературни произведения, без тяхното осмисляне, обясни Кунева.