2 700 родители да се включат в процеса по провеждане на матурите и да бдят за преписвачи. Тази идея е обсъдена по време на среща между ръководството на МОН и родителските асоциации.

Идеята е по трима родители във всяко училище да подпомагат квесторите при провеждането на държавните зрелостни изпити.

Законът за предучилищното и училищното образование, новите учебни програми са били сред акцентите на срещата. „Новият закон се крепи на все повече включване на позитивната енергия на обществото, на родителите“, коментира просветният министър Меглена Кунева по време на пресконференция в сградата на МОН.

Играйте честно!“, призова министърът на образованието и напомни, че към квесторите ще се присъедини „армия“ от 2700 родители.

Няма да бъдат избирани родители на зрелостници, увери от своя страна зам.- министърът на образованието Диян Стаматов. Родителите ще бъдат предлагани от настоятелствата или родителските комитети в училищата. След това педагогическите колективи ще трябва да одобрят имената на тримата родители, които ще бъдат предложени на директора. Предвидено е да има и резервни родители, в случай, че някой е възпрепятстван да се яви в деня на изпита.

Родителите ще участват при запечатването и отпечатването на залите, отваряне на паролата на изпитния материал, размножаване на варианта, при наблюдение на камерите. Те ще придружават учениците и до санитарните възли, тъй като това е мястото, където става „трансфер на информация“.

„Не трябва да се тръгва с мисълта, че ще се случи поредния фал с матурите“, подчерта зам.-министърът на образованието. Той предупреди, че са предвидени и тайни мерки, които ще са известни само на няколко човека, директно отговарящи за изпитите.

Стана ясно, че нито родителите, нито от МОН са поставяли въпроса за заплащане на родителите, които ще „пазят“ зрелостниците.
По Кодекс на труда всеки родител на дете, до 18 години, има право на 2 дни платен годишен отпуск, подчерта зам.-министър Стаматов.

По време на срещата е била обсъдена и идеята за въвеждане на едносменния режим за работа на училищата. „От днес за утре промяна няма как да се случи, но можем да започнем да изграждаме това, което искаме след някоя друга година  - едносменния модел на работа в училище“, поясни просветният министър. Предстоят разговори с общините, тъй като повечето училища са общински.

Кунева е разговаряла с родителите и за ролята на класния ръководител. Оказва се, че между 1 и 4 клас децата се чувстват по-уютно в училище, защото имат един човек, на когото могат да се доверят, който им преподава повечето предмети.
Между 5 и 7 клас децата губят този един учител, към когото могат да отправят проблемите и вълненията си, тъй като класните ръководители са силно натоварени, а учителите стават много.

Кунева е поела ангажимент и за разширяването на участието на родителите на деца с увреждания в обществените съвети към МОН, приобщаването им към разписването на стандартите за приобщаващо образование.