Дарителска кампания за набиране на средства е организирала Националната астрономическа обсерватория в Рожен. Средствата са необходими за оцеляването й.

Над 35 000 лв. са събрани в дарителската кампания за четири седмици, съобщават от обсерваторията.

Родните астрономи призовават всеки, който може, да ги подкрепи.

През август месец директорът на Института по астрономия с НАО Рожен към БАН обяви, че тази година бюджетът на обсерваторията за пореден път е недостатъчен, за да се заплатят най-базовите разходи. Той изтъкваше, че хроничният дефицит на средства има силно негативно влияние върху състоянието и качеството на работа с наличната техника.

По време на парламентарен контрол през септември просветният министър Тодор Танев обяви, че оглавяваното от него ведомство не е мащеха на Астрономическата обсерватория в Рожен. Той намекна, че местните власти могат да й помогнат.

Съзирайки заплахата обсерваторията да бъде затворена, учени от института започнаха кампания чрез дарителска онлайн платформа за набиране на средства за най-належащите разходи.

Над 500 души са отделели от личните си средства за бъдещето на обсерваторията. Оказва се, че това е най-успешната дарителска кампания, организирана от НАО-Рожен.

Повече подробности за дарителската кампания могат да се открият тук.