Факултет "Авиационен" в Долна Митрополия не може да се възстанови като Висше военновъздушно училище през следващата учебна година. Това заяви в Плевен вицепремиерът и военен министър Красимир Каракачанов, цитиран от БНР.

Акредитацията на Националния военен университет (НВУ) във Велико Търново, част от който е сегашният авиофакултет, е до 2020 година.

Ако бъде възстановено Висшето военновъздушно училище, то трябва да е по примера на Военноморското училище във Варна, смята Каракачанов.

По думите му, ако се съчетае наличната база и възможност в училището да се обучават и кадри за гражданската авиация, и специалисти срещу заплащане, може не само да се възстанови училището, но и да се осигурят средства, каза министърът. Той имаше предвид морското училище във Варна, където се обучават и курсанти, и студенти.

"Върви се в тази посока, но няма как да стане преди да се започне 2021-2022 г., тъй като все пак има акредитация. Военният университет във Велико Търново е акредитиран до тогава", каза Каракачанов.

Военнослужещи или обучаеми са курсантите, питат те военния министър

Военнослужещи или обучаеми са курсантите, питат те военния министър

Проблемът със заплатите е от системното недофинансиране, каза Янев

Той присъства на освещаването и предаването знамето на първия в Плевен и втори в страната ученически гвардейски отряд.