До края на годината у нас ще бъде учреден обществен фонд, който ще подпомага изграждането на български колеж в албанската столица Тирана, съобщи БНР.

Инициативата на Националната асоциация на председателите на общински съвети и сдружението на българската общност в Албания "Просперитет за Голо бърдо" ще стартира след местните избори, съобщи Делян Дамяновски, изпълнителен директор на асоциацията.

На среща с кмета на Велико Търново Румен Рашев и председателя на Общинския съвет инж. Никола Тачев, председателят на българската организация в Албания Хаджи Перуши посочи, че в неговата страна около 100 000 души в 38 населени места в района на Голо бърдо, Преспа и Требище се самоопределят като българи.

Те са запазили българските традиции и обичаи, общуват помежду си на български, но не умеят да четат и пишат на български език. Затова нашата мечта е да създадем това училище, което не само ще съхрани идентичността на българската общност в Албания, но ще помогне за по-бързата ни интеграция със съвременните постижения на българската култура, каза Хаджи Перуши.