Учениците от българския нционален отбор спечелиха златен, сребърен и бронзов медал на 28-ата Международна олимпиада по биология, чийто домакин тази година беше Ковънтри, Великобритания. Британският град приветства 241 състезателя от 68 държави от цял свят. Всяка държава се представлява от национален отбор.

Обичайно българските състезатели бележат високи резултати, но тазгодишното представяне е рекордно за страната ни. Българските медалисти кацнаха на летище София на 30 юли късно вечерта и бяха приветствани от близки и приятели за успеха.

След теоретичния и практически състезателен ден - 25 и 27 юли - българските участници спечелиха комплект златен, сребърен и бронзов медал.

Организатори на олимпиадата са Royal Society of Biology и Университетът на Уоруик, а следващите домакини на най-добрите биолози в света, ще бъдат Иран през 2018.

Нашият отбор се състои от четирима участника - Димитър Каразапрянов от 12 клас, НПМГ, който спечели златен медал, Габриела Христова, 12 клас, СМГ със сребърен медал от първенството, Мария Карабоева, 12 клас, НПМГ, която носи бронзов медал и Ваня Миланова от 11 клас на НПМГ.

Учениците целогодишно работят за подготовката си. Преди състезанието българите прекараха и няколкоседмичната подготовка с техните ръководители - Албена Йорданова (доцент в Медицинския факултет на СУ), Снежанка Томова (доцент в Биологическия факултет на СУ "Св. Кл. Охридски") и Радослав Александров (докторант в Института по молекулярна биология при БАН).

Международната олимпиада по биология е най-престижното състезание по биология за ученици от цял свят. България е една от шестте страни основателки на олимпиадата през 1989 г. Към 2017 г. българските участници в олимпиадата са донесли на страната ни общо 55 медала - 5 златни, 10 сребърни и 40 бронзови медала и почетна грамота.