България запазва позицията си в топ 10 на държавите, изпращащи студенти на Острова. Това обяви Ирина Христова, управител на на международния проект Световно образование - „Интеграл".

На пресконференция в БТА „Интеграл" представи статистика за българите, обучаващи се в чужбина, и нови моменти от старта на кампанията 2016-2017 г. Рекорден брой студенти са се записали и започнали обучението си по проекта Световно образование -1840 студенти в общо 216 различни университета.

Най-много български студенти са приети от Великобритания, Холандия и Дания. Повече от половината, 987 студенти, са приети в университети от топ 100 в последната класация на в. „Гардиън" от 2015 г. Сред тях- Aston-Birmingham, Cardiff University, Coventry, Imperial College London, Cambridge и други.

Тази година 1020 студенти са отпътували за Великобритания, за да продължат обучението си. Британските университети примамват с обучението по криминалистика и психология. В Холандия ще се обучават 380 българи, а в Дания- 240. Останалата част от записаните по проекта ще следват в Германия, Франция, Австрия, Швейцария и т.н.

Обучаващите се чуждестранни кандидат-висшисти във Великобритания са 1/6 от общия брой на студентите там. Британското правителство си е поставило за цел да увеличава броя на студентите.

Расте броят на приетите българи в престижни университети като „Оксфорд" и „Кеймбридж". Тези топ университети са най-предпочитани за изучаване на физика и класически науки. В Холандия правителството тази година е решило да промени схемата за финансиране.

Студентите ни могат да ползват 1951 евро годишен заем, който да използват за заплащане на семестриалните такси. Средствата се връщат 2 години след завършване на студента.

За Дания любопитното е, че към месец март са се записали повече студенти, но са били приети по-малко. Причината е, че поради засиления интерес към датските университети, страната е въвела повече изисквания. Ръст на студентите се наблюдава и за Германия и Франция. В Германия има успешни кандидатури в областта на медицината.

Характерно за Франция е, че държавата дава възможност студентите да ползват частично възстановяване на разноските, които ползват за квартира.

Расте и броят на студенти, които са придобили бакалавърската си степен в България, но заминават в чужбина по магистърски програми. Около 40% от кандидатите избират Великобритания. След това като най-предпочитани се подреждат Холандия, Дания и Швеция. В Дания и Швеция са някои от най-евтините магистратури.

На 3 и 4 октомври ще се проведе изложение в София, на което ще бъде представен университетът на Тони Блеър И Маргарет Тачър- City University London. Две висши училища от Китай също ще дебютира в на изложението в България този уикенд.