Темата "Историческата наука в България и Украйна: проблеми на изследванията на регионалната история и междуетническите процеси" бе водеща в дискусията на научни работници, педагози, студенти и лицеисти от двете страни, състояла се в Департамента за информация и усъвършенстване на учители към СУ „Св. Климент Охридски".

Двайсет преподаватели историци от Одеския национален университет „Илья Мечников", водени от проф. Елена Бачинска, са на обучение в нашата страна от началото на месеца. С тях в София са и двайсет етнически българи от Украйна.

Това е поредната проява на ДИУУ, който от повече от двайсет и две години работи с българската диаспора в Украйна, Молдова, Западните покрайнини за запазване на националното самосъзнание на нашенците зад граница.

Участие във форума взеха специалисти от Историческия факултет на СУ, от Института по история на БАН, от Национален исторически музей и Националния военно-исторически.

Всеукраинска обществена организация „Конгрес на българите в Украйна" с президент Юрий Граматик също застава зад инициативата на ДИУУ. Събитието ще стане повод за продължаващо развитие на двустранното сътрудничество, каза при откриването на кръглата маса проф. д-р Марияна Стефанова, директор на Департамента.
Тя се ангажира, че обучението на българските общности зад граница ще продължи и в бъдеще в ДИУУ.

В своя поздрав към участниците в кръглата маса министърът без портфейл, отговарящ за българите в чужбина, доц. д-р Божидар Димитров отдели специално внимание на ролята на Одеса в историята на България, в нейното образователно и духовно израстване, в борбата й за независима и свободна държава.