Български ученици спечелиха 6 медала на Международната олимпиада по лингвистика, съобщава МОН. Състезанието се проведе в Бразилия в периода от 23 до 31 юли.

В тазгодишното издание на олимпиадата участваха 40 държави. Българските представители завоюваха 1 сребърно и 5 бронзови отличия.

Сребърият медал взе дванадесетокласничката Ния Димитрова от Софийската математическа гимназия "Паисий Хилендарски". Петте бронзови медала са за дванадесетокласниците Ани Кателиева (НГДЕК "Константин-Кирил Философ" в София), Николай Георгиев (ПМГ "Св. Климент Охридски" в Силистра), Магдалена Вигенина (СМГ "Паисий Хилендарски") и единадесетокласничката Сирма Кадарджова и деветокласничката Иванимира Неделчева от СМГ "Паисий Хилендарски".

Ръководители на отбора са Александър Велинов от Съюза на математиците в България и Любомир Златков от Института по информатика и математика към Българската академия на науките.

Средствата за подготовката и за участието в Международната олимпиада по лингвистика се осигуряват по национална програма "Ученически олимпиади и състезания" на Министерството на образованието и науката.

Ученици от СМГ спечелиха 4 медала на международната олимпиада по химия

Ученици от СМГ спечелиха 4 медала на международната олимпиада по химия

Гимназистите завоюваха 1 златен, 2 сребърни и 1 бронзов медал