БАН махна черните протестни знамена от входа си за срещата с избрания за президент Росен Плевнелиев. Академик Никола Съботинов - председател на БАН, сърдечно благодари на Плевнелиев за визитата му и за сътрудничеството с Академията.

Днес ръководството на БАН е връчило на новия държавен глава тригодишен план за развитие и стабилизация на академията. Никола Съботинов благодари на Росен Плевнелиев за изпълненото обещание бюджетът на БАН да бъде увеличен с 5 млн. лв.
„Българската академия на науките днес ви посреща без черни знамена, защото това е знак на добра воля, на желание за съвместна работа, за една хубава Коледа и спокойно време", изтъкна председателят на БАН.

„Ние с надежда за едно по-добро бъдеще Ви посрещаме и очакваме да работим заедно по проблемите както на науката, така и на използване на науката за развитието на българската държава", допълни той.

„Радвам се, че бяхме заедно, ще продължим да работим заедно. БАН широко е отворила вратите си към президента, ще ви помагаме за всичко, от което имате нужда", обеща още акад. Съботинов.

Росен Плевнелиев от своя страна благодари на Академията, че го е посрещнала без черните знамена и така е открита цялата прекрасна фасада на БАН.

„Истината е, че науката, както и магистралите, са нещо много дългосрочно. Те не могат да се случат, ако всяка година режем или всяка година променяме", подчерта новоизбраният президент.

„Ние всички имаме една обща цел - едно достойно развитие на БАН", подчерта избраният за държавен глава.
Той бе категоричен, че представената му днес 3-годишна програма за стабилизация на БАН е изключително добра. Плевнелиев ще предостави програмата на БАН на финансовото ведомство и на Министерство на образованието.

Екипът на президентството също ще работи по нея, посочи още новоизбраният държавен глава. Той е поканил представители на БАН да участват във всички съвети към президентската институция.

На академията й трябват още 14 милиона лева, смята новоизбраният президент. Тези пари трябва да бъдат дадени на БАН поне до средата на следващата година, за да може оттам нататък БАН да надгражда финансовото си състояние и да се стабилизира. Тези 14 милиона са жизненоважни за Академията, категоричен е Росен Плевнелиев.

По думите му гарант, че тези средства са необходими на БАН е 3-годишният план на Академията, както и неговото желание БАН да не бъде изненадвана всяка година „с някой и друг отрязан милион".

„Истината е, че науката, както и магистралите, са нещо много дългосрочно. Те не могат да се случат, ако всяка година режем или всяка година променяме", подчерта новоизбраният президент.

Според Росен Плевнелиев БАН може да участва в някои проекти на правителството, които стартират като електронното правителство, административната реформа, културно-духовното развитие на нацията например. Ситуацията на Академията е тежка, но ще работим, за да се подобри, коментира академик Съботинов. Той обеща, че в плана за стабилизация на академията е записано, че БАН ще генерира приходи в размер на 40% от държавната субсидия.