БАН получава 10 милиона лева, решиха окончателно депутатите след дебати и извънредна бюджетна комисия. 90 бяха "за", 1 "против", 73 "въздържал се".

Бюджетната комисия се събра извънредно, за да реши за извънредните 10 милиона лева за наука, предвидени в Бюджет 2017. В сряда депутатите орязаха академията.

Предложението за допълнително увеличение на бюджетите на БАН и на "Софийския университет" съответно с 10 млн. лв. и 0.5 млн. лв. бе направено между първо и второ четене от страна на представители на Реформаторския блок, Патриотичния фронт, ББЦ, "Атака" и АБВ. Министерство на финансите е против, защото даде 5 милиона лева отгоре на бюджета на БАН.

Припомняме, преди време работещи в институцията излязоха на протест заради "обидно ниските" възнаграждения, които получават. В отговор финансовият министър Владислав Горанов тогава обяви, че не е редно държавата да финансира структури, а дейности. Той изтъкна също, че БАН също има достъп до милионите по оперативна програма "Наука и образование".

След извънредното заседание на бюджетна комисия депутатите се разбраха. Одобрените на предходното заседание допълнителни средства за БАН и СУ ще бъдат отразени в доклада за пред зала. Според социалиста Румен Гечев водещата комисия е дала съгласие за допълнително 10 милиона лева за БАН.

Всички програми на страните-членки са в подкрепа на науката, изтъкна той. Председателката на бюджетната комисия Менда Стоянова му опонира, заявявайки, че в академията би трябвало да работят най-високо квалифицираните учени и кадри и припомни финансовият ресурс, с който науката ще разполага по оперативната програма за наука.

Тя не е съгласна да се дадат 500 хил. Лв на един университет. Имало причини тези пари да се дадат и на други ВУЗ-ове. Алиосман Имамов е притеснен, ако тези допълнителни пари минат през зала как това ще се отрази в рамката на бюджета, която вчера беше гласувана.