Стотици учени от Българската академия на науката (БАН) и Селскостопанска академия се събраха на открито общо събрание на пл. "Княз Александър Батенберг". Движението по бул. "Цар Освободител" е затворено.

Учените носят различни транспаранти. Някои от тях гласят: "Има наука - има България, няма наука - няма България", "Всички народи имат право на наука" и други.

Припомняме, че хиляди учени излязоха на протест и в Деня на народните будители - 1 ноември. Тогава те обявиха, че заплащането, което получават, е унизително. 

Недоволството на БАН не разубеди ресорната комисия в НС да приеме бюджета

Недоволството на БАН не разубеди ресорната комисия в НС да приеме бюджета

Въпреки споровете депутатите гласуваха на първо четене

Представителите на БАН и Селскостопанската академия настояват с провеждането на това открито общо събрание да привлекат освен вниманието на медиите и това на обществото към проблемите на науката.

На огромни черни транспаранти е изписано: "Чуйте! Събудете се! Разберете! Без наука България е без бъдеще".

Общото събрание започна с националния химн на България. Учените развяват трибагреници.

Те искат 98 млн. лева за държавна субсидия към БАН, за да могат да покрият разходите си за заплати и консумативи - ток, вода, парно.

На протеста присъстваха и четирима народни представители, сред които Марияна Тодорова от ПГ на АБВ и проф. Станислав Станилов от "Атака".

С думите "елементарни частици на Женския пазар не се продават" учените от БАН се обърнаха към депутатите в парламента с настояване за справедливо отношение към труда на българските учени. По време на провелото се публично общо събрание на академията бе направена проверка по научни направления за наличието на кворум. Единствената точка от дневния ред е обсъждането на бюджета за 2017 г. на БАН.

Проф. Лъчезар Аврамов посочи, че въпросът със заплатите е изключително важен и подчерта, че това е позор не само за тях, но и за това, което се нарича наше управление. Аврамов припомни, че подобни проблеми се решават само с политически решения. Държавата е длъжник на БАН, настояха учените.

"Дами и господа, депутати, това признание е напълно заслужено, но нима считате, че това е достатъчно, за да продължаваме професионално да изпълняваме задълженията си. Достатъчно, за да преглътнем унижението, на което сме подложени през последните години, достатъчно, за да крепим само с ентусиазъм запазването на науката у нас. Казвам с мъка запазване на науката, а много бих искал да кажа развитието на науката. Лудостта ми е доказана. От години осигурявам разноските за ток, вода, парно от консумативи и от договори, но не съм чак толкова луд, за да не видя, че научните работници в страната са подложени на геноцид", заяви по време на откритото събрание проф. Никола Малиновски, председател на Института по оптически материали и технологии.

Той попита как се е стигнало от похвали до геноцид. "Ами просто, когато дойде време да се обсъжда бюджетът на БАН, изведнъж всичко се забравя и се започва песента - на нереформирана организация пари не се дават. Пълен абсурд", изтъкна проф. Малиновски.

Той припомни, че БАН единствена от държавните институции е провела международна оценка и одит на научните институти. "В резултат на тази оценка намалихме институтите почти наполовина, съкратихме персонала с 10%. Резултатът от това - от правителството нито стотинка", заяви проф. Никола Малиновски.

Той подчерта, че меко казано пътят, по който се финансира науката, не е правилният. Учените са на улицата. Било очевидно, че няма диалог. На учените им е омръзнало да обясняват какво е наука, как се прави наука и как се финансира, допълни още проф. Малиновски.

Като почетни гости, но и като длъжностни лица, които носят отговорност за изпълнението на Закона за насърчаване на научните изследвания, според който науката е национален приоритет и има стратегическо значение за развитието на страната бяха поканени председателят на Комисията по образованието и науката, премиерът, министърът на образованието и науката, членовете на Комисията по образованието и науката и всички народни представители в 43-то Народно събрание, имащи отношение към развитие на науката като стратегически национален приоритет.