Хиляди учени излязоха на протест в Деня на будителите и обявиха, че възнагражденията, които получават са унизителни.

Протестът на учените е под надслов: "Протестно шествие на бедните будители от БАН и ССА".

Точно в 11.00 часа учените излязоха пред сградата на БАН и потеглиха в шествие по бул. "Цар Освободител" към сградата на Министерство на образованието и науката (МОН).

Една от протестиращите заяви пред News.bg, че е инженер с 30 години трудов стаж в БАН, а получава 420 лева заплата. "Аз мога да работя като портиер и чистачка, защото техните заплати са същите, но те моята работа не могат да я работят", коментира ученият с възмущение.

Губим мозъка на нацията, резултатът - опростачване

Губим мозъка на нацията, резултатът - опростачване

За да стане инженер, тя е положила 48 изпита, изготвила е дипломна работа и се е явила на държавен изпит. "Нямаме надежда", изтъкна тя.

Учените обаче излизат на протест, защото днес е Денят на будителите и искат да бъдат чути.

"Как да си изучим децата", е въпросът, който задават протестиращите. Те изтъкват, че със заплатите, които получават, е непосилно да плащат семестриални такси и учебници за своите студенти.

Основните искания са свързани с държавния бюджет, изтъкна Кирил Бинев, председател на Федерация "Култура" към КТ "Подкрепа". По думите му е крайно време да се обърне внимание на хората, занимаващи се с наука, на тези, които работят в музеите, в театрите и галериите.

Той се зарече, че най-вероятно и тази година ще продължат с протестите, за да получат учените достойно възнаграждение.

44 млн. лв. допълнително искат учените за бюджет 2017 за двете академии - БАН и Селскостопанската академия. "В следващия бюджет искаме 0,05% от БВП , което е 44 млн. лв.", заяви Здравчо Здравчев, председател на синдикалната федерация на учените в КТ "Подкрепа".

Представителите на науката настояват да се изпълни програмата България 2020, по която държавата се е ангажирала до 5 години средствата за наука да достигнат 1,5% от БВП.

За сравнение, Здравчев изтъкна, че в момента държавата отделя 0,2% от БВП. Въпреки че протестът на учените стигна до МОН, никой от ведомството не слезе, за да получи исканията им, разпечатани на хартия. "Тези хора явно не защитават нашите интереси", заяви Здравчев, а учените освиркаха МОН.

По думите му, това отношение на държавата не може да продължава повече. Затова на светлия празник учените излязоха на улицата, за да кажат "Стига!".

"Не може в двете академии (БАН и Селскостопанската академия б.р) учените да вземат средно с 200 лв. по-малко от средната работна заплата за страната", категоричен бе Здравчев.

След като изразиха недоволството си пред МОН и Министерския съвет, хилядите учени се отправиха към паметника "Левски" и Националната библиотека "Св. Св. Кирил и Методий", където да поднесат цветя.

Пред Министерския съвет учените изпълниха химна на българската просвета - "Върви, народе възродени".