Днес България отдава почит на народните будители - книжовниците, просветителите и борците за национално освобождение, съхранили през вековете духовните ценности на нацията и нейния морал.

Празникът ще бъде отбелязан с тържествени прояви в цялата страна.

Държавният глава Росен Плевнелиев ще почете народните будители с церемония по издигането на националния флаг пред президентската институция. В 9 ч. той ще приеме почетния строй на Националната гвардейска част пред сградата на "Дондуков" 2. В Народната библиотека "Св. св. Кирил и Методий" ще бъдат показани първият препис на Паисиевата "История славянобългарска" от 1765 г., Рибният буквар, първите печатни книги "Абагар" и "Неделник".

Интерактивна изложба представя историята на българската книжнина

Интерактивна изложба представя историята на българската книжнина

"Искони бѣ слово" бе открита в НДК за Деня на будителите

Сред будителите на народния ни дух са Йоасаф Бдински, Григорий Цамблак, Владислав Граматик, Паисий Хилендарски, Иван Рилски, Неофит Бозвели, Васил Априлов, братята Миладинови, Георги Раковски, Васил Левски, Христо Ботев, Неофит Рилски, Иван Вазов, Любен Каравелов и други достойни българи.

За първи път Денят на народните будители се чества през 1909 година в Пловдив. От 1 ноември 1923 година с указ на цар Борис III е обявен за общонационален празник в памет на заслужилите българи.

През 1945 година празникът е забранен от комунистическия режим.

Честването се възобновява със Закона за допълнение на Кодекса на труда, приет от 36-ото Народно събрание на 28 октомври 1992 година, когато е обявен официално за Ден на народните будители и неприсъствен ден за всички учебни заведения в страната.