Интерактивна изложба "Искони бѣ слово" бе открита в Централно фоайе на НДК по повод Деня на народните будители - 1-ви ноември. Изложбата бе открита от ректора на Софийския университет "Св. Климент Охридски" проф. Анастас Герджиков. Тя е посветена на 1100-годишнината от блажената кончина на Св. Климент Охридски.

Експозицията представя в образ и текст историята на българската книжнина от идването на Кирило-Методиевите ученици в България през 885/6 година до създаването на История Славянобългарска и началото на Българското Възраждане. Визуалната концепция и дизайн на изложбата са дело на авторите Борис Мисирков, Георги Богданов и Кирил Кузманов.

При откриването й проф. Герджиков благодари на създателите на изложбата.

"Тази изложба е хубава затова, защото показва, че няма нужда да избираме между традициите и новите технологии", заяви проф. Герджиков.

По думите му тя е доказателство за това как можем да избираме модерни начини, за да представяме това, което е със стара традиция. "Това е начин то да съществува и да оживее. Това е духът на това, което са правили народните будители и затова днешният ден е особено подходящ за откриването на такава изложба", подчерта ректорът на СУ.

Експозицията ще остане в НДК до 18 ноември. Бе открита и кръгла маса на тема "Бъдещето на българския език". Ще бъдат засегнати въпроси, свързани с развитието на езика и литературата в училище, езика на медиите, българския език и е-поколението.