Издирват пет майки на деца със специални образователни потребности в Пловдив.

Децата не могат да започнат подпомагане от ресурсен учител, защото майките им са в чужбина, разказва "Марица".

Директорката на ДГ "Щастливо детство" издирва една по една пет жени, защото по закон се иска тяхното съгласие. Всеки конкретен случай е различен. Едното хлапе се оказало оставено за отглеждане на бабата. Другата майка била изгонена от къщи и никой не могъл да каже къде е.

Трето хлапе е гледано от "баща неизвестен", според документите на детето. Мъжът твърди, че е биологичният татко, разказа шефката на детското заведение Евгения Попиванова.

Почти тенденция е сред малцинствата актът за раждане на детето да се оформя по този начин, за да се ползват после привилегиите за самотните майки. Една от тях е и половин такса в детската градина. В случая обаче таткото се кълнял, че бил готов да признае хлапето, но когато то се родило, бил във Франция и не могъл да изрази волята си.

Докато се открият биологичните майки, които да дадат съгласие за подпомагане от ресурсен учител в градината, оттам насочили нуждаещите се към безплатните услуги на Общностния център в район "Изгрев". Центърът заработи през октомври след няколко месеца прекъсване.

В него децата имат достъп до логопед, рехабилитатор и психолог. В момента ние сме единственият шанс на тези деца, казва директорката Евгения Попиванова.