Правителството да възстанови плуването като задължителна дисциплина в училище. Този призив отправи акад. Христо Григоров, председател на Български червен кръст (БЧК), по повод старта на Седмицата на водното спасяване - от 5-ти до 11 юни. Председателят на БЧК посочи възмутително, че в България между 20 -30% от населението може да плува, а в Германия този процент е около 90% от населението. "Басейните се зариха, на тяхно място се появиха МОЛ-ове", констатира Григоров.

Доц. Стоян Андонов, ръководител на водноспасителната служба към БЧК обясни, че идеята на инициативата "Седмица на водното спасяване" е в началото на лятото, преди ваканциите на децата да обърнем вниманието на обществото върху проблема воден травматизъм. Той отчете, че през годините водният травматизъм у нас намалява. През 2005 г. страната ни е била на първо място в Европа по процент на удавени деца.

Снимка 297895

Източник: БЧК

За миналата година удавените са 133-ма, 14 от които са деца. От тези 133-ма души - загиналите в море са 92-ма. 18 от тези 92-ма души са се удавили на охраняеми плажове. Като инцидентите с тях са били в извън работно време - рано сутрин или след 18.00 часа, когато плажовете остават неохраняеми и най-вече след употреба на алкохол.

"На фона на намаляващия травматизъм се забелязва едно леко увеличение на удаванията в морето. На морето туристите не намаляват, те стават все повече. Намаляват инцидентите в така наречените неохраняеми плажове. Това се дължи на общите усилия на обществото и на медиите за подобряване на културата", констатира доц. Андонов.

Благодарение на усилията на службата у нас обучените за спасители на година са средно около 1700 души. На практика хората, които получават сертификат за водни спасители, са напълно достатъчни, за да се осигурят по четирима спасители на всеки пункт по Черноморието ни.

От БЧК възразиха на твърденията, че са монополист в обучението.

Възраженията бяха направени по повод евентуалните промени в Наредбата за водно спасяване. Доц. Андонов бе категоричен, че в повечето страни от ЕС, държавата е оторизирала една организация, която да провежда това обучение. По този начин, освен качество на обучението, се постига и изпълнение на критериите за информираност и охраняемост, заложени в Програмата "Син флаг".

Доц. Андонов припомни случай, в който са били изпратени двама охранители да покриват критериите за получаване на талон за спасители. Оказало се, че момчетата се страхуват от морето. Той даде пример и с Норвежкия червен кръст, една от най-богатите организации в света, която е монополист върху хазарта в държавата. Така там лошите пари от хазарта отиват за добри цели.

"Проблемът с недостига на спасители е като този с недостига на камериерки през сезона", констатира доц. Андонов. Така една голяма част от водните ни спасители заминават да работят в чужбина, тъй като сертификатът, който имат е конвертируем. Често концесионерите се оплаквали, че водното спасяване се явявало като финансова тежест, особено в по-дългите плажове. Често водните спасители се използват от концесионерите за не толкова свойствени неща като разнасяне на хавлии, чадъри и други. "Монопол нямаме. Искаме да има правила, искаме да има ред, сериозно обучение, опит", допълни от своя страна акад. Григоров.

Благодарение на усилията на БЧК, страната ни е единствената в Европа, в която учебните програми по превенция са част от учебните програми на Министерство на образованието. Така децата се запознават с елементарните правила, които да ги предпазят от воден травматизъм. Всяка година благодарение на тези образователни програми на БЧК около 60 -70 хиляди деца се запознават с тези правила на безопасност във или около водата.

Освен това във връзка със Седмицата на водното спасяване в Дома на киното започват прожекции на филми, свързани с водата. Прожекциите са безплатни и започват от идния четвъртък - 15 юни от 19.30 часа.