Започва честването на 120-годишнина от основаването на най-старото висше училище у нас Софийския университет "Св. Климент Охридски".

Ректорът проф. Иван Илчев покани всички бивши и сегашни студенти на Алма Матер на голямото факелно шествие утре.

"Една покана към всички възпитаници на Софийския университет да заповядат утре в 15.00 часа. Шествието ще тръгне от Софийския университет и навсякъде от всички големи държавни институции, покрай които минаваме, ще се присъединяват възпитаници на Софийски университет," обясни проф. Иван Илчев.

"Понякога от университета, поради неговия иконен характер в съзнанието на много българи, той се възприема като една доста консервативна институция, което за мен не е лошо. Самото образование е призвано да задържа най-доброто от миналото и на тази основа да гради вече радикално новото," коментира още Илчев.

"Много ми се иска това да бъде празник на интелекта, за да разберем, че в това време на всеобщо опростачване, интелектът е това, което ще дръпне България напред", каза ректорът на Софийски университет проф. Иван Илчев.

Междувременно студенти от Студентско-ученическото движение "Призив на образование" обявиха, че ще издигнат транспарант по време на шествието.

Той ще съдържа цитат на думите на Ректора проф. Иван Илчев: "Платеното образование е абсолютно неморално", както и една добавка от движението: "и противоконституционно".