Около 45% от учителите в училище са пострадали от насилие от ученици и родители. Статистиката обяви председателят на Синдиката на българските учители към КНСБ Янка Такева, цитирана от Дарик. Тя отбеляза, че 65 % от учителите в детските градини също са претърпели насилие от родителите, като уточни, че се касае за психическо насилие.

Синдикалистката направи коментара си в отговор на въпрос дали се увеличават случаите на физическото и словесното насилие към учители от страна на родители и ученици. Повод за него стана последният случай от Велико Търново, при който осмокласничка ударила учителя си по български език и литература, след като й писал двойка.

Припомняме, по-рано ректорът на Софийския университет проф. Иван Илчев също изрази притеснението си от случилото се. Според него това показвало катастрофалното ниво на възпитанието на някои ученици.

Янка Такева обясни, че във всеки един момент в българското училище се случва нещо. Това е и причината през 2013 г. синдикатът да поиска от предишния парламент изменение в Наказателния кодекс, което е било прието. Става въпрос за криминализирането на физическото насилие към учителите. Такева предупреди, че всеки, който посяга към учителя, трябва да познава този закон.

Запитана дали се увеличават случаите на нервни и психични проблеми сред учителите заради насилието и стреса в родните школа, Такева обясни, че има регламентирани професионални заболявания при учителите и те са защитени от закона. Изследване на синдиката от 2013 г. е установило, че факторите, свързани със стреса в училище се увеличават. Те влияели пагубно не само върху здравето на учителите, но и на учениците, които започнали да боледуват от болестите на възрастните, обясни още Янка Такева.