6 319 482, 58 лева струва ремонтът на 24 блок на УНСС в Студентски град в София.

Това съобщи днес при инспекция на реновираната сграда министърът на образованието Йорданка Фандъкова. Над 830 лв. на кв. метър струва ремонтът на 24 блок.

Парите са от държавния бюджет и са отпуснати от национала програма, която предвижда реновиране на студентските общежития на територията на цялата страна.
Отпускането на средствата за изпълнение на програмата е започнало още миналата година, като до момента от общо 160- 170 общежития са ремонтирани 18.

В 24 блок има общо 225 стаи, като две от тях са за хора със специални образователни нужди и се намират на първия етаж.

Ремонтът на блока е приключил близо два месеца по-рано, като изпълнението е завършило за 90 дни, съобщи още министър Фандъкова.

Като най-ценни придобивки министърът определи монтираното видео наблюдение, както и електромерите поставени във всяка стая.
По този начин ще се осигури около 20-30% енергоспестяване.

В блока има и читални, снабдени с интернет.

Изградена е топлоизолация, сменена е външната дограма, сградата е основно пребоядисана, покривът е частично ремонтиран, като всяка стая има ново обзавеждане.

Средствата от бюджета за образование няма да бъдат орязани, съобщи още министър Йорданка Фандъкова, като посочи, че това е добре в условията на икономическа криза, но и предполага по-ефективното използване на парите.

За ремонта на всички общежития във Варна, Пловдив, Свищов както и тези в София на университетите СУ, УНСС и ТУ са предвидени общо 4 329 763 лв. от държавния бюджет.

Предвиждат се санкции за нанесени щети в ремонтираните блокове, както и засилване на контрола.

От студентите зависи запазването на чистотата и изрядния вид за по-дълго време на общежитията, обясни Фандъкова. Тя изрази надежда, че младите хора ще съумеят да пазят и общите части и зелените площи пред блоковете.