Празник е, за да видим будното, а не тези или онези избори." Това заяви в словото си по случай 24 май пред Академичната общност в Аулата на Софийския университет „Св.Климент Охридски" ректорът проф. Иван Илчев.

Това е нашият празник, а не на тези, които искат да обърнем знанието в стока, в повече пържоли, едва ли не", коментира ректорът в традиционното си празнично обръщение.

Проф. Иван Илчев заяви, че днес е тревожен ден и допълни, че подобава да се изрече традиционна народна клетва: „Бог да ви пази от сиромашия и простотия".

Илчев каза, че битието ни от миналия 24 май се люшка между тези две неща и допълни, че сиромашията не ни дава да вдигнем глава, а достойнството не ни дава да я склоним.

„Достойнството ни е нужно, ако не на нас самите, то на България. Ще го загубим, ако безропотно търпим нетърпимото", заяви в словото си още ректорът на най-старото висше учебно заведение у нас.

„Не ни плаши кризата, искаме обаче да гледаме в бъдещето", продължи Илчев, като посочи, че е изпитал известно отчаяние от въздигането на всеобщото опростачване на пиедестал в обществото.
„Но знанието винаги гледа в бъдещето, макар понякога да мислим, че газим в лепкава кал",каза професорът и допълни, че вече му е омръзнато да вади крака от тази кал.

Ректорът на СУ посочи, че всяка година традиционно се празнува 24 май в аулата на университета, където, по думите му, се събират хора, които защитават не идеята за дипломата като ваучер за по-висока заплата, а идеята за знанието, което ще въздигне цялото общество, а не само индивида.

"Образованието и науката са бизнес на бъдещето. Резултатът от него е трудно обозрим, няма как да залеем публиката с черния асфалт на магистралата, но без това, което правим днес, утрешният ден няма да дойде", каза още Илчев в обръщението си.

Не трябва да губим вярата си в тази идея, защото ако и нея загубим, всичко сме загубили, призова той. По думите му на честването присъстват хора, които успешно печелят европейски проекти и даде за пример Химическия факултет с проект от последните месеци за 7,5 млн. лева.

Илчев коментира и че българинът е свикнал да живее във взаимно припокриващи се кризи. По думите му, дори в това тежко време, само за година в залите на университета са се състояли около 2000 събития - национални и международни научни конференции, представяния на книги, дискусии по културни и политически теми, театрални постановки и изложби.

Ректорът на СУ се позова в словото си на множество цитати от Екзюпери до Орхан Памук. Въпреки преобладаващите негативни нотки в изказването си, проф. Илчев завърши с призив за кураж и изрази надежда, че българският народ ще преживее и тези тревожни за образованието и културата дни.