Все по-често срещано „оръжие" в сбиванията между ученици са боксовете и спрейовете.
Сбиването и вербалната агресия са нещо характерно в общуването между децата, като най-типичен си остава юмручният бой, отчете Петър Петров от сектор „Детска престъпност" към Главна Дирекция Национална полиция.

В ГДНП се проведе работна среща на служители на МВР, Столична община и представителите на частните охранителни фирми, които осъществяват пропускателния режим и охраната в училищата в София. Те беседваха на тема "Превантивната дейност и институциите в учебните заведения - предпоставка за сигурността, здравето и живота на децата".

Характерни за училищните стаи са кражбите на мобилни телефони, дрехи и спортни принадлежности. Особено интересно се оказало за учениците да разрушават училищно имущество, като заснемат вандалщината си с GSM-ите.

Не престава и съперничеството между децата за лидерските позиции в класа. Зачестяват и сбиванията между момичета. От полицията отчитат, че в повечето случаи поводите за спречкванията започват във Фейсбук и се пренасят след това на територията на учебното заведение.

По време на срещата беше представена и кратка статистика за детската престъпност у нас. Данните показват, че тя съставлява 15.5% от общия брой престъпления в страната.
За да се противодейства на детската престъпност, на територията на столицата се предвижда изграждане на пълно видеонаблюдение в районите на училищата и детските градини. Работи се и по поставянето на камери на подлезите в близост до тези сгради.

Към момента 80% от училищата и детските градини са с изградено видеонаблюдение, похвали се Красимир Димитров от сектор „Сигурност" към Общината.
Той добави, че имат се работи еднакво по осигуряване на сигурността и обществения ред както в центъра на София, така и в крайните квартали.

Димитров няма точна информация за броя на полицаите, които ще охраняват първия учебен ден. Ще са толкова, колкото са налични на СДВР, обясни още той.