Обособяване на кътoве за четене на обществени места като метрото, жп гарите и кината предвижда стратегията за повишаване на грамотността, приета на днешното заседание на Министерски съвет.

Планът обхваща 2015 и 2016 година, а стратегията си поставя за цел до 2020 г. да постигне 90% дял на обхванатите в детска градина деца от 4-годишна възраст до постъпване в първи клас, до 30% намален дял на 15-годишните ученици с постижения под критичния праг PISA, увеличен брой на завършилите курсове за ограмотяване на възрастни, които продължават обучението или образованието си.

Освен това такива пространства, стратегията предвижда провеждане на училищни инициативи за подаряване и размяна на детски и юношески книги, организирането на публични инициативи и ангажиране на лидери на общественото мнение с проблемите на грамотността.

За декември 2016 г. е планирано провеждането на онлайн състезание „България пише" с индикативна цел от 100 000 участници. В документа са включени и национални инициативи за четене на книги като „Бъди грамотен", „Малкото голямо четене", както и Национална седмица на книгата, Национален маратон на четенето и онлайн кампания за номиниране на детска книга.

Ще се разработва и образователен стандарт за усвояване на книжовен български език.

Предвижда се организиране на национално външно оценяване на четивната грамотност на учениците в V клас, както и такова за функционалната грамотност на учениците от IX клас. Според плана България ще участва в международни изследвания на грамотността (PIRLS, PISA), както и провеждане на национални изследвания.

За реализирането на стратегията ще бъде направена електронна страница.