Увеличават учителските заплати. Новината съобщиха преди днешното заседание на кабинета премиерът Бойко Борисов, синдикатите и финансовият министър.

Увеличението ще е с около 8 % за целия персонал в просветата. 10% ще е скокът в заплатата на младите учители, които без опит влизат в системата.

Има средства и за десетте заплати, които учителите ще получат като обезщетение при пенсиониране. Това обезщетение за останалия персонал е в размер на осем заплати.

Припомняме, преди време, когато просветният министър Кунева обяви на учителския събор, че през 2017 ще се вдигат заплатите, Борисов и Горанов реагираха остро, заявявайки, че този поет ангажимент не е съгласуван с тях.

Образованието е приоритет номер едно и на държавата, и на правителството, и на КСНБ, отчете президентът на синдиката Пламен Димитров. Като позитивна той определи срещата с премиера и финансовия министър. Доволен е, че въпреки разплащанията, с които е натоварена държавата, са се намерили средства за учителите.

И председателката на учителския синдикат Янка Такева е доволна, че увеличението е финансово обезпечено. 12 милиона лева се дават за транспорта на децата до училище. С тях ще се купят нови автобуси и ще се ремонтират старите. 126 милиона лева са заделени за учителските заплати, стана ясно от думите на Янка Такева.

Ще има финансова помощ от 1,5 милиона лева за съботно-неделните училища зад граница. Промените ще обхванат и детските градини. 11 милиона лева се дават за детските градини за подготовка за училище в 4 и 5 група.

Премиерът Бойко Борисов също изтъкна, че образованието е приоритет. Тази година сме събрали 1,6 милиарда лева повече в следствие работата на приходните агенции, МВР, ДАНС, прокуратурата и затова може с обезпечени пари в бюджета да направим това, което българските учители и образование заслужават, коментира той.