Българският министър-председател откри тунизийското Училище за политика.
"Радостен съм, че едва за няколко месеца този проект на външно министерство и българското Училище за политика, заедно с тунизийските им партньори стана реалност, защото тук младите политици на нов Тунис имат уникалния шанс да черпят от опита на прехода, от диктатура към демокрация на страни като България".

Това заяви министър-председателят - Бойко Борисов при откриването на учебното заведение. То ще се помещава в сградата на българското посолство,съобщават от МВР.

„Този жест е знак на нашето желание да помогнем, да споделим успехите и грешките си, а не да ви поучаваме", подчерта Борисов.

В своята лекция пред Училището, външният министър - Николай Младенов отбеляза, че България е водена от разбирането, че демокрацията не може да бъде наложена отвън и мирният преход е основна политическа задача.

Той подчерта, че осъзнаването на свободата е свързано със създаването на многобройни и понякога много шумни политически партии. Но именно това е единственият начин обществото да реагира ефективно на случващото се.

По думите на външния министър, партиите трябва да са стабилни и да имат механизми за контакти помежду си, а Училището за политика е много полезен инструмент в тази посока.

Накрая той изрази увереност, че Тунис ще бъде моделът, по който ще се развиват процесите в много страни от арабския свят, а Училището в Тунис ще бъде репликирано и другаде в региона.