Премиерът Бойко Борисов награди „интелекта" на България с последен модел iPAD. 62-ма ученици медалисти от международни състезания и олимпиади получиха iPAD, а техните ръководители - Iphonе.

Министър-председателят разписа символични чекове на стойност 10 000 на 11 училища от цялата страна за високи постижения на техни ученици.
Всички медалисти имаха възможност да получат лични поздравления от премиера в гранитната зала на МС, където се състоя церемонията.

Целта е да наградим интелекта на България. Това са нашите най-добре представили се ученици, които са бъдещите водачи на нацията, заяви просветният министър Сергей Игнатов, който също взе участие в церемонията.

Преди началото на новата учебна година той отчете, че за 2012 година държавата е платила 100 000 евро за самолетни билети за български ученици за олимпиади. Малко над един милиона лева струва подготовката на нашите ученици, а 1 300 000 лева сме дали за стипендии на талантливи деца, изтъкна Игнатов и добави, че това се прави в условия на криза.

Просветният министър посочи, че не може да упрекне нашите ученици, че продължават  образованието си в западна Европа. Игнатов обаче използва церемонията, за да съобщи, че по отношение на конкурентоспособността българското образование е минало напред с 12 пункта, а в сферата на висшето образование сме се предвижили от 70 на 60-то място.

Имате причина да останете тук,
обърна се към младите хора той.

От своя страна премиерът Борисов заяви, че всички се гордеят с постиженията на тези ученици. Благодарение на вас ние се придвижихме с 10 пункта, а вие като дойдете на власт, ще отидете на второ-трето място, каза той и добави, че ролята на управляващите е да създадат условия за тези ученици, за да предвиждат страната ни с 30-40 пункта.

С парите, с които бяха наградени училищата, премиерът посъветва учениците да отидат на екскурзии и да се повеселят, защото годините, в които са в момента, са едни от най-хубавите в живота.

На церемонията присъства и вътрешният министър Цветан Цветанов.