Приключи първият кръг от националния конкурс за учени, организиран от Министерството на образованието и Британския съвет, съобщава БНР.

Основната цел на конкурса "Лаборатория за слава" е популяризирането на науката и учените сред младите хора и насърчаването им да се насочат към професионална реализация в науката.

Конкурсът е създаден от Британския фестивал за наука и за първи път излиза извън пределите на Великобритания, за да се проведе в девет страни  от Югоизточна Европа.

Финалът на конкурса за България ще се състои на 29 март, а заключителният етап ще бъде през месец юни в Англия. Финалистите ще работят върху уменията си за публично представяне, говорене пред журналисти и поведение на сцена.

Представителят на Министерството на образованието - Албена Вуцова обясни, че се търсят хора, които да могат да представят научно издържано съдържание по забавен, оригинален и вълнуващ начин.

Тя добави и че половината от участниците са се явявали и на предишен конкурс на образователното министерство - "Млади таланти".