Делото на народните будители е опора на отечественото ни в тежките моменти.

Това обяви президентът Росен Плевнелиев по повод Деня на народните будители веднага след награждаването на БАН и Съюзa на българските учени за заслугите им в областта на науката и иновациите.

Държавният глава връчи Орден „Стара планина" I степен на председателя на БАН акад. Стефан Воденичаров за приносa му към развитието на науката. Плевнелиев удостои „храма на познанието" с Почетния знак на държавния глава и отбеляза безспорния авторитет на институцията. С Почетния знак на държавния глава беше удостоен и Съюзът на българските учени.

Плевнелиев приветства с „Добре дошли" образователния министър Румяна Коларова, акад. Стефан Воденичаров и акад. Дамян Дамянов, председател на Съюза на българските учени.

Президентът изтъкна делото на народните будители, събудили чувството ни на гордост, че сме българи. Именно те имат заслуги за изграждането на българската книжовност и култура.

Той отбеляза значението на народните будители от делото на Кирил и Методий до Паисий Хилендарски, Софроний Врачански, Раковски, Ботев, че чак до наши дни.  Народните будители, по думите на президента, ни носят вяра и вдъхновение, без които пътят ни би бил много по-труден.

Будителството е състояние на духа, което всяко едно поколение трябва да открие, за да върви напред", подчерта той.

Плевнелиев се обърна и към постиженията на съвременните български будители в лицето на акад. Воденичаров, който е автор на 71 патента. Държавният ни глава отбеляза с гордост, че председателят на БАН е записан в Златната книга на българските откриватели и изобретатели.

Според президента смислените приоритети на нацията произтичат именно от съвременните народни будители. Той определи БАН като символ на българската държавност и един от основните двигатели за развитието на науката и иновациите, както и за развитието на обществото.

Безспорен е приносът на БАН, изтъкна президентът и припомни, че за 145-годишната си дейност е изградил внушителен международен авторитет.

Плевнелиев поздрави учените за денонощния труд и затова, че палят сърцата на поколенията.

Той не пропусна да отбележи и дейността на Съюза на българските учени, които ежегодно се включват като организатори и съорганизатори на 250 до 400 научни проекта.

Да стигнем до сърцата и душите на българите, си пожела Плевнелиев в Деня на будителите.

Акад. Стефан Воденичаров благодари на президента за наградите и отбеляза, че само с наука и иновации България ще е успешна. Съгласието и разбирателството помежду ни, по думите му, в името на просперитета на отечеството, са едно от важните неща за обществото ни.

Акад. Дамян Дамянов от своя страна призова будителите да останат важна стъпка в нашата история и нашето настояще.