Александър Макелов
Бургазлията Александър Макелов се окичи със златен медал на XXVII Балканиада по математика.

В състезанието, провело се в Кишинев, Молдова от 2-ри до 8-ми май са взели участие най-добрите млади математици на страните от Балканския полуостров.

В надпреварата тази година са се включили като гост-участници Италия, Франция, Великобритания и Казахстан.
Това прави на практика олимпиадата европейска, без това да е официалният й статут.

За състезателите обаче степента на трудност с включването на още страни нарастна неимоверно.

В продължение на седмица младите математически гении са мерили сили и са доказвали себе си с решаването на задачи с изключително висок коефициент на трудност.

Като цяло българският отбор се класира на четвърто място, пускайки пред себе си математиците на Румъния, Сърбия и Казахстан. Все пак рекапитулацията след тежката надпревара в нашия актив е два златни медала, два сребърни и един бронзов.

Александър Макелов, възпитаник на ПМГ „Акад. Никола Обрешков" - Бургас, в момента е включен в разширения състав на националния отбор за участие в Международната олимпиада по математика, която тази година ще се проведе в Казахстан.

В контролните състезания за място в националния отбор сили ще мери и още една възпитаничка на бургаската математическа гимназия.

Мария Николова ще се състезава за включване в националния отбор на страната ни при учениците до 15,5 години, които също ще участват в предстоящата международната математическа олимпиада.