Да направим дискотека от 14 до 16 часа с баничка и боза", с такова предложение излезе фолк певецът Константин след среща на собствениците на заведения в Студентски град и представители на Образователната комисия в Парламента.

Срещата беше по повод промените в Закона за висшето образование, според които се въвежда забрана заведенията, които се намират на разстояние до 100 метра от общежитията да работят до 22:00 часа. „Как да затворим в 22:00, като отваряме в 24:00 часа", запита Константин, който сподели, че се чувства като Бойко Борисов заради огромния интерес на медиите към него след срещата.

Той изтъкна, че само в неговата дискотека - „PLAZZA", всяка вечер ходят между 700 и 1000 души. По думите му, ако тази забрана влезе в сила те ще преместят купона по стаите в общежитията и по тъмните улички на Студентски град. Константин е категоричен, че по този начин няма да се възстанови реда, а нещата ще станат още по-драматични, ще ескалират и ще станат още по-зле.

Той подчерта и че много хора ще отидат на улицата, тъй като ще загубят своята работа. Отделен е въпросът, че собствениците са вложили огромни суми в тези заведения. Константин е разговарял по този въпрос и със студентите, които са му споделили, че те се чувстват сигурни в неговата дискотека, където ги охраняват 27 здрави момчета.

Те ми казват „Ние се чувстваме сигурни тук. Искаме да си общуваме, да празнуваме рождени дни, а не да отидем в общежитието, или в „Люлин", или в „Младост", където не се чувстваме добре", разказа още певецът.

Част от ресторантьорите подхвърлиха на председателя на комисията Огнян Стоичков и идеята за локален референдум в Студентски град като се даде възможност на бъдещите висшисти сами да кажат мнението си по въпроса.

Това, което наблюдаваме е, че студентите се надигат чрез Facebook също. Надявам се в следващите 2 седмици (между първо и второ четене на законопроекта, б.р.) да се намери адекватно решение. Целта на всички нас е Студентски град да е място, където хората да се забавляват и всичко да е ок, каквото, между другото, е и в момента", добави още Константин.

Предложението за референдума беше коментирано и от председателя на Асоциацията на ресторантьорите в България Димитър Димитров. По думите му с референдум всичко може да бъде решено, но той изрази надежда да не се стига дотам.

Неговото предложение е да бъде въведено лятно и зимно работно време на заведенията в Студентски град, което предстои да бъде изгладено в следващата една седмица. На срещата ресторантьорите призоваха хората да престанат да говорят за кръчми в Студентски град, защото това са всъщност квалитетни питейни заведения.

Те изразиха и притеснение, че ако затварят в 22 часа студентите няма да има къде да се хранят и „единственото място, откъдето могат да си купят една пица е „Фантастико""

Според данните на кмета на Район „Студентски" Димитър Дилчев Студентски град има 191 търговски обекта с работно време след 22 часа, от тях 5-6 са големи дискотеки, има и 35 ресторанта.

Ресторантьорите поискаха и да бъдат ясно разграничавани от казината и игралните зали.
Те изразиха надежда и че целите на този закон са наистина свързани с повишаване сигурността в Студентски град, а не са удар срещу бизнеса.

Ние сме тук, за да защитаваме обществения интерес, а вие сте представители на бизнеса, който печели от човешките слабости. Нашата цел е да създаваме максимални прегради пред това младите хора да влизат в местата, които провокират човешката слабост", заяви Веселин Методиев, който е един от вносителите на законопроекта и добави: „Вас това не ви интересува, защото това е вашият бизнес".

Огнян Стоичков призова ресторантьорите да му изпратя в писмен вид всички техни предложения, които да бъдат обсъдени на срещата следващата седмица.