Часовете по физкултура няма да намаляват. Тази победа бил отвоювал днес просветният министър. Тодор Танев се похвали с тези думи след редовното заседание на кабинета.

Просветният министър застана рамо до рамо с колегата си Красен Кралев, който отговаря за младежта и спорта. Има единомислие и хармония между нас, увериха министрите и демонстративно се здрависаха пред журналистическите обективи.

Припомняме, че след като новият проект на наредба на МОН за хорариумите в училищата стана ясен, се оказа, че има осезаем спад в часовете по физическо възпитание в средните училища, като е предвидено падането и на часове по основни предмети за сметка на математика и литература, както и на нови предмети като предприемачество.

"Не е коректно да се обвинява парламента за едни или други промени", върна топката Милена Дамянова и призова да не се правят внушения в обществото. Още...

Физкултурата ще се изучава по същия начин и хорариум, увери Танев, като призна, че на този етап нямал възможност на направи всичко така, както му се искало в едно или друго направление. Той обаче обеща, че ще направи всичко възможно в наредбата за догодина да има повече спорт в българските училища.

По думите на министъра средно в Европа спортът бил по-малко застъпен в училище, но това не го успокоявало, защото у нас има много затлъстели деца и други проблеми.

Запитан дали намаляването на часовете по базисни предмети няма да се окаже пречка за българските абитуриенти да кандидатстват в чужбина, Танев обяви, че не е против тази свобода на младите и е в тон с Европа и с 21 век.

"Докато съм министър обаче, ще правим реклама на българските университети, не на чуждите", отсече просветният министър. По думите му нашите ВУЗ-ове са с висок рейтинг. За него било сигурно, че ако учените ни работели на конкурентен език като английския и учебниците ни били такива, то със сигурност рейтингите на висшите учебни заведения биха били съвсем съпоставими с тези на най-добрите западни университети.