Българският отбор по астрономия е спечелил един златен, два сребърни и един бронзов медал на ХХ юбилейна Международна олимпиада, съобщават от Министерство на образованието и науката. Олимпиадата се е провела е град Казан, Русия.

Златният медал е отишъл при Стефан Иванов в IX клас от Природо-математическа гимназия "Акад. Никола Обрешков" - Бургас. Той е спечелил и специален диплом за най-висок резултат от всички участници в олимпиадата.

Сребърният медал е завоюван от Георги Александров в IX клас от Софийска математическа гимназия „Паисий Хилендарски".

Бойко Борисов в IX клас от Софийска математическа гимназия "Паисий Хилендарски", също е спечелил сребърен медал.

С бронзов медал е отличен Петър Димитров в IX клас от Национална природо-математическа гимназия "Акад. Любомир Чакалов" в София.

Казанският федерален университет е бил домакин на олимпиадата. Тя се е провела в три тура - теоретичен, практически и наблюдателен.

Ръководители на отбора са били Ева Божурава от Народна астрономическа обсерватория и планетариум "Николай Коперник" - Варна, и Йоанна Кокотанекова от Астрономическа обсерватория при Младежки център в град Хасково.

Заслуги за подготовката на участниците имат Никола Каравасилев от Физически факултет на Софийския университет "Св. Климент Охридски", Захари Дончев от Институт по астрономия на БАН, Даниела Иванова - учител в Математическа гимназия "Баба Тонка" - Русе.

Отборът се връща тази вечер.