Софийският университет „Св. Климент Охридски" избира ректор. Процедурата започна в 9.30 ч., като разискванията продължават.

Сред кандидатите за поста е и настоящият ректор проф. Иван Илчев.

За ректорското място в Алма Матер има още три кандидатури - проф. Божидар Ангелов от факултет „Начална и предучилищна педагогика", проф. Петър Славейков декан на Геолого-географския факултет и проф. Валери Стефанов от факултет „Славянски филологии".

Настоящият ректор отказа всякакви предварителни коментари по въпроса какво иска да промени в университета.  Той поясни само, че общото събрание на Софийския университет е от 400 души, а в момента се състои от 399 души - законно избрани, тъй като една бройка не е попълнена.

Професор Божидар Ангелов от своя страна обяви, че иска да промени преди всичко начина на комуникация. С повече диалог между отделните звена, факултети и институции, които в една или друга степен имат отношение към управлението на университета, ми се струва, че нещата ще тръгнат малко по-добре, поясни той пред news.bg.

Според него следващият мандат ще е достатъчен да докаже, че зад един начин на преподаване и учене стои една много добра наука, която е несравнима в рамките на региона, а е сравнима единствено в ЕС.

Според проф. Славейков СУ има нужда от нов подход в управлението.

Нашата институция не разчита изцяло на субсидия, тя разчита и на собствени приходи и в тази област университетът трябва да докаже, че е водещ, отбеляза той.

Според него е необходимо подобряване имиджа на ВУЗ-а, издигане нивото на обучение и на научната дейност. Трябва да станем европейски университет, категоричен бе Славейков.