След като 11-годишено дете стана жертва на телефонни измамници в Русе, психолози алармираха пред БНР, че техният предмет "Психология" вече няма да се изучава в училище.

Дете падна в капана на „ало” измамници, мислело, че помага на майка си

Дете падна в капана на „ало” измамници, мислело, че помага на майка си

Дало 270 лв. и бижута

В коментар по случая и за тенденциите в обществото психологът Панайот Рандев от секция „Позитивна психология“ на Дружеството на психолозите обясни, че още от двегодишна възраст у децата трябва да се формира и самоконтролът.

"Родителите трябва буквално от 1-2-годишна възраст на децата да започнем да им формираме социални и емоционални умения, самоконтрол. Като станат малко по-големи – самокритичност, себепознание… като станат още по-големи – екипността. Това се прави както се учиш да караш велосипед, заяви от Рандев от секция "Позитивна психология" на Дружеството на психолозите.

Измамиха 8-годишно дете да предаде парите на семейството си

Измамиха 8-годишно дете да предаде парите на семейството си

Мъж се обадил в дома на малчугана и казал, че майка му е пострадала

Според него, липсва ролята на училището. Коментирайки това, че предметът "Психология" отпада от програмата, той каза: "Това са някакви абсурди, които показват или липса на експертност или някаква наглост от лобистки тип. Има и трето обяснение, което е много обидно, - че някой съзнателно иска да изпростеят нашите деца. Ако имаме прости деца, които не могат да се самоуправляват, може лесно политици, бизнесмени, реклами, медии да ги правят на каквото си искат. Ако съм на себе си, т.е имам самоконтрол, самокритичност, социални умения, не могат да ме излъжат лесно. Все пак не ми се иска да го вярвам, че държавата съзнателно прави това, защото това вече ще е извратено и си е престъпление, по-скоро е въпрос на криворазбран лобизъм", обясни Рандев.

Той призова хората, които имат отношение, да подпишат интернет-петицията против отпадането на ПСИХОЛОГИЯТА като Учебен предмет и за Тренинги за социално-емоционални умения в училище